Sustainability Week 2021

De Duurzaamheidsweek zit ook dit jaar bomvol met campagnes, panelgesprekken en evenementen om samen een duurzamere toekomst te maken. Van 19 april tot 23 april, georganiseerd door het Green Office for KU Leuven en de Dienst Duurzaamheid. Schrijf je nu in!

Wil je meer klimaatgerelateerde evenementen ontdekken die in Leuven plaatsvinden? 30CC organiseert, samen met zijn partners, de Klimaatweek. Dit jaar is het thema: ‘Warm alarm – stop hitting the snooze button’. Bekijk het programma hier! 

Doorlopende activiteiten (vanaf 19/04)

Oceans are Rising (Red Line Action)

Ook KU Leuven neemt deel aan het Oceans Are Rising initiatief. Ontdek alle rode lijnen op de gebouwen van KU Leuven en scan de QR code om meer te leren over de impact van klimaatopwarming van onze onderzoekers en binnen verschillende disciplines. Niet enkel in Leuven zullen wij de rode lijn aanbrengen. Ook in Antwerpen en Brugge, waar de zeespiegelstijging nét iets meer voelbaar zal zijn, zullen we zorgen voor meer aandacht voor de urgentie van de klimaatproblematiek.

Ga naar het Facebookevenement voor meer informatie!

Revive Your Phone (ICT Collection)

Tijdens het eerste semester hebben we onze krachten gebundeld met CATAPA om samen met hen de documentairevertoningen van DocuLatino te organiseren. Dit semester blijven we streven naar een duurzamer gebruik van ICT. We trappen onze campagne met aSmartWorld af tijdens de Duurzaamheidsweek. Heb je ongebruikte elektronica in je la of kast liggen? Laptops, gsm’s,…? Geef ze af bij onze verzamelboxen. Ze worden verzameld door aSmartWorld, zij zullen proberen ze te repareren voordat de waardevolle materialen erin worden gerecycleerd. Herstelde ICT zal worden uitgedeeld aan degenen die nood hebben aan oa. een laptop of gsm om sociaal isolement te vermijden, vooral in tijden van Corona.

Ga naar het Facebookevenement voor meer informatie!

Lab Coat Collection (Initiative Kick Off)

Vanaf dit jaar zetten we, in samenwerking met de dienst aankoop van KU Leuven, in op het hergebruik van labojassen. Heb jij je laatste jaar in een lab afgerond? Weet je niet echt wat je met je labojas moet aanvangen? Deponeer hem in één van de containers op de campussen en draag zo je steentje bij. De labojassen worden ingezameld en ter beschikking gesteld van nieuwe labostudenten. Ook onbruikbare jassen mogen gedeponeerd worden, die bezorgen we aan een bedrijf dat ze gebruikt om isolatie te maken. Meer info over de deponeerpunten.

Biodiversify Your Garden

De meer dan 100 partners van de Belgische beweging #Samen Voor Biodiversiteit roepen op en geven tips om samen met hen aan de slag te gaan voor meer biodiversiteit. Elke m² telt want ook in onze onmiddellijke omgeving kunnen kleinschalige acties een grote impact hebben! Beoogd resultaat: door het creëren van natuurplekjes bijdragen aan een biodiverse en gezonde planeet, waar het heerlijk wonen en leven is. Met de coronacrisis in gedachten een heerlijk vooruitzicht. En je kan er nog leuke prijzen mee winnen ook! Verwacht veel tips en tricks om wat meer biodiversiteit in je leven te brengen en laat ons zien hoe jij jou tuin of kot biodiverser hebt gemaakt!

Ga naar het Facebookevenement voor meer informatie!

Faculteit Letteren gaat voor eigen kweek

De lente hangt in de lucht en dus is het dé moment om meer groen in je leven te brengen! Dit jaar kun je je inzetten om je eigen groenten en kruiden te verbouwen met hulp van de Faculteit Letteren van de KU Leuven. Tijdens onze workshop krijg je een virtuele gids voor beginnende zaaiers, zaden, potgrond en potten die je vooraf kan afhalen tijdens het ophaalmoment van de Groentetas  (19/4) of de Plant Exchange (21/4).  Deel jouw nieuw leven op sociale media tijdens de Duurzaamheidsweek met de hashtag #LetterenGoesEigenKweek. Meer informatie volgt binnenkort.

Ruilmarkt voor plantenstekjes en tweedehandsboeken

Tijdens de duurzaamheidsweek organiseert Valks Ecoteam aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid een plantenstekjes- en tweedehandsboekenruilmarkt. Gedurende de ganse week kan je aan de vestiaire van de van de faculteitsbibliotheek terecht om jouw boek of stekje in te wisselen voor een ‘nieuw’ exemplaar. Boeken kan je wisselen op het boekenweggeefrek van de faculteitsbibliotheek, stekjes op de daarvoor voorziene ruiltafel. Locatie: KU Leuven – College De Valk, Tiensestraat 41/bus 3404, 3000 Leuven

Dinsdag 20/04

Meer weten over plantaardig eten | Q&A

Steeds meer mensen kiezen ervoor om plantaardig te eten. Het aantal flexitariërs, vegetariërs en veganisten neemt toe. Minder vlees eten is goed voor het dierenwelzijn en het milieu. Maar hoe zit het met onze eigen gezondheid? Is plantaardige voeding nu écht zo gezond? Krijg je dan wel voldoende voedingsstoffen binnen? Hoe kan je zien of een product echt plantaardig is? En hoe begin je aan zo’n plantaardig dieet? In deze Q&A worden al jullie vragen beantwoord door een voedingsdeskundige, een diëtiste en een plantaardig diëtiste.

Ga naar het Facebookevenement voor meer informatie!

Panelgesprek Oceans are Rising

KU Leuven neemt samen met 30CC deel aan het Oceans Are Rising initiatief. Ontdek alle rode lijnen op de gebouwen van KU Leuven en scan de QR code om meer te leren over de impact van klimaatopwarming van onze onderzoekers en binnen verschillende disciplines. Niet enkel in Leuven zullen wij de rode lijn aanbrengen. Ook in Antwerpen en Brugge, waar de zeespiegelstijging nét iets meer voelbaar zal zijn, zullen we zorgen voor meer aandacht voor de urgentie van de klimaatproblematiek. Op dinsdag 20 april organiseert het Green Office in de avond een panelgesprek met o.a. poolexperten en sociologen, die de actie meer context geven en vertellen vanuit hun persoonlijke ervaringen.

Ga naar het Facebookevenement voor meer informatie!

Webinar | Circulair en duurzaam vastgoed: Real Estate as a service

In dit webinar tonen we aan hoe we ook in de vastgoedsector kunnen overschakelen van lineaire naar circulaire business modellen. En hoe we dus evolueren van het aanbieden van producten naar diensten. Van ‘vast’ goed naar ‘los’ goed, met andere woorden real estate as a service!
Het webinar wordt gegeven door Prof. Karel Van Acker, afdelingshoofd departement Duurzaam Materialenbeheer (SeMPeR) KU Leuven.
Meer informatie en inschrijven

Collaborating for Sustainability Walk

Het Departement Architectuur organiseert een coronaproof wandeling in onze groene omgeving (3,6 km, startend aan de balie van het kasteel, in groepen van 4 personen). Onderweg kom je vragen en stellingen tegen die jou en je medewandelaars uitnodigen om na te denken over duurzame samenwerking: hoe werken we samen aan een duurzamere toekomst? Ons motto? Samenwerken aan duurzaamheid!

Ga naar het Facebookevenement voor meer informatie!

Woensdag 21/04

Green Jobs Fair

De Green Jobs Fair is een netwerkevenement waar studenten een platform krijgen om hun vaardigheden en ambities te delen met bedrijven die zich richten op duurzaamheid. Deelnemende bedrijven krijgen de mogelijkheid om studenten te ontmoeten met de juiste vaardigheden om hun vacatures en stageplaatsen in te vullen. We zullen ook een paneldiscussie houden met jonge professionals die werkzaam zijn in duurzaamheid, die hun ervaringen zullen delen om studenten te helpen die na hun studie een job zoeken met impact

Ga naar het Facebookevenement voor meer informatie!

Open Discussion on Ecofeminist Artivism

De ecofeminism series worden afgesloten met een lezing en discussie over ecofeministische kunst. We onderzoeken het concept van artivisme en wat het betekent om activisme te combineren met kunst. Daarnaast bespreken we enkele polemische vragen over de rechten op auteurschap van ecofeministische kunst.

Ga naar het Facebookevenement voor meer informatie!

Te veel groen? Deel je groen! Plantenruilmarkt van Ecoteam Letteren

Vergroot de biodiversiteit bij jou thuis of op kot dankzij de openlucht plantenruilbeurs georganiseerd door Ecoteam Letteren. Of je nu net heel veel stekjes hebt van dezelfde plant, of juist te weinig groen, iedereen is welkom! Breng één of meerdere planten, stekken en/of potten mee en ruil ze in voor nieuwe aanwinsten. Je kan best op voorhand inschrijven, zo kunnen we dit evenement veilig organiseren voor iedereen.
Voor meer informatie, bezoek de webpagina van het evenement.

Donderdag 22/04

Debat Kandidaat Rectoren (in het Nederlands)

Op donderdagmiddag van 12h00 tot 13h30 organiseert de Dienst Duurzaamheid een debat tussen de rectoren die zich kandidaat hebben gesteld voor de rectorale verkiezingen van 2021. Tijdens dit debat zullen we onze zorgen en wensen betreft het huidige en toekomstige klimaatbeleid aan hen voorleggen om af te toetsen welke visie zij hebben voor de toekomst van KU Leuven en hoe we ons willen positioneren als duurzame universiteit in de komende vier jaar. Thema’s die behandeld zullen worden zijn onder andere: algemeen beleid, onderzoek, onderwijs, maatschappelijk engagement en bedrijfsvoering. Ook de studenten van KU Leuven krijgen de kans vragen te stellen. Inschrijven voor dit evenement

Lunch Lecture on Integrated Pest Management

Wil je bijleren over duurzaamheid? Misschien overweeg je om je thesis over duurzaamheid te schrijven? Tijdens de Lunch Lectures van het Living Lab van het Green Office verkennen we verschillende duurzame thema’s. Zo hebben we voor onze derde Lunch Lecture Prof. Hans Rediers van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen uitgenodigd. Hij zal ons meer te vertellen over zijn onderzoek naar geïntegreerde gewasbescherming en biologische bestrijdingsmiddelen en hoe dat onderzoek ons zal helpen om toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden.

Ga naar het Facebookevenement voor meer informatie!

De opkomst van thrifting

Green office Campus Brussels en HZ Green Office organiseren samen een informatieve en interactieve Q&A – sessie om jouw vragen te beantwoorden over hoe je stijlvol tweedehands winkelt als student. Tijdens de Q&A zijn de geweldige Juliet Bonhomme en Laura from the Desert te gast om alle vragen te beantwoorden vanuit hun ervaring en expertise. Live op Instagram om 18.00 uur!

Duurzaam herstel en publiekrecht: Europees klimaatbeleid (webinar)

De Europese Unie heeft verschillende hervormingspakketten uitgerold om de klimaatverandering aan te pakken. Maar wat zijn de economische en juridische implicaties? Sluit je aan bij het Leuven Centre for Global Governance Studies en de Onderzoekseenheid Economisch Recht voor een webinar waarin zij professor Jos Delbeke en professor Kurt Deketelaere uitnodigen om de EU-plannen te bespreken en na te denken over hoe deze kunnen worden verbeterd. Registreren voor deelname is verplicht en kan op de webpagina van het evenement.

Collaborating for Sustainability Walk

Het Departement Architectuur organiseert een coronaproof wandeling in onze groene omgeving (3,6 km, startend aan de balie van het kasteel, in groepen van 4 personen). Onderweg kom je vragen en stellingen tegen die jou en je medewandelaars uitnodigen om na te denken over duurzame samenwerking: hoe werken we samen aan een duurzamere toekomst? Ons motto? Samenwerken aan duurzaamheid!

Ga naar het Facebookevenement voor meer informatie!